Když tělo volá o pomoc: Cesta z vyčerpání skrze regulaci nervového systému

Proč se tak často cítíme vyčerpaní?

V poslední době si stále více všímám, jak si mnoho lidí kolem mě stěžuje na nedostatek energie. Nejde o konkrétní nemoc nebo syndrom, ale spíše o pocit, že něco není v pořádku. Možná to znáte – ta neustálá únava, pocit vyčerpání, i když jste toho během dne udělali málo. Vyšetření u lékaře vyloučí zdravotní problémy a v lepším případě dostanete obecné rady typu „lépe spěte“, „zlepšete stravu“ nebo „začněte cvičit“. A přesto se nic nemění.

Často se v takových chvílích začínáme zoufale pídit po zázračném řešení. Hledáme odpovědi v doplňcích stravy, zkoušíme alternativní metody a doufáme, že najdeme ten správný klíč, který nás znovu postaví na nohy. Někdy to funguje, ale většinou ne. Proč? Protože hledáme odpovědi mimo sebe, zatímco skutečný zázrak se nachází uvnitř.

Můj příběh: Jak jsem se dostala do bodu naprostého vyčerpání

Dlouho jsem si neuvědomovala, že můj nervový systém je zcela mimo rovnováhu. Místo toho jsem se každý den probouzela s pocitem, že jsem ztracená v nekonečné mlze, kde energie neexistuje a všechno je těžké. Jsem sice lékařka, ale ani lékařská věda mi tehdy nedokázala pomoct. Můj nervový systém – ten, který nás má ochraňovat a regulovat naše reakce – se porouchal.

Žila jsem v neustálém režimu boje nebo útěku. Každý drobný stres, každá maličkost spustila kaskádu úzkosti a napětí. A přitom jsem se jen chtěla cítit dobře. Můj sympatikus, který by měl zasahovat jen v krizových situacích, byl neustále přetížený, a parasympatikus, který nás má uklidnit, jakoby zmizel. Únava nebyla obyčejná – byla to drtivá, hluboká únava, která mě pohlcovala každý den. Život se stal bojovým polem.

Pokud právě čtete tyto řádky a cítíte v sobě podobný chaos, vězte, že vám rozumím. Byla jsem tam. Věděla jsem, že něco není v pořádku, ale nevěděla jsem, jak se z toho dostat ven. Procházela jsem obdobím, kdy jsem se cítila uvězněná ve vlastním těle, aniž bych měla nástroje, jak z toho ven. Ale nakonec jsem je našla.

Návrat k sobě: Klíč k obnově energie

To, co jsem si během svého uzdravování uvědomila, je, že cesta k uzdravení nevede skrze nekonečné hledání vnějších řešení. Začíná uvnitř nás. Návrat k sobě samému a naslouchání svému tělu je klíčem k tomu, jak znovu získat rovnováhu a energii.

Začala jsem si klást otázky: Proč trávím čas činnostmi, které mě vysilují? Proč jím jídlo, které mě nevyživuje? A hlavně – co mi mé tělo říká, když střídám období přehnané aktivity s naprostým útlumem? Odpovědi nebyly vždy snadné, ale byly nezbytné.

Naučila jsem se znovu vnímat signály svého těla a použít techniky, které mi pomohly regulovat můj nervový systém. Zjistila jsem, že nejde jen o to odstranit stres, ale naučit se s ním pracovat. Některé z těchto technik, které mi pomohly obrátit pozornost dovnitř, byly:

  • Dechová cvičení – vědomé a kontrolované dýchání, jako je technika 4-7-8, která okamžitě zklidňuje mysl a přivádí pozornost do těla.
  • Mindfulness a meditace – denní praxe mindfulness mi pomohla být více v přítomném okamžiku, naslouchat svému tělu a lépe zvládat stres.
  • Psaní deníku – pomocí psaní jsem začala více reflektovat své myšlenky a emoce a odhalovat skryté vzorce, které mě vedly k vyčerpání.
  • Pobyt v přírodě – trávit čas v přírodě mi umožnilo nalézt klid a uzemnění. Příroda mi připomínala, jak být přítomná a v souladu se sebou. (Více v článku)

Regulace nervového systému není rychlá oprava, ale je to cesta, kterou se vyplatí podstoupit. Zjistila jsem, že nejde jen o to odstranit stres, ale naučit se s ním pracovat. Opravdu naslouchat tomu, co mi mé tělo říká, a reagovat na jeho potřeby.

Uzdravení je možné

Když teď čtete tato slova a cítíte, že jste na pokraji vyčerpání nebo se nacházíte ve stavu nervové dysregulace, vím, čím procházíte. Ale vím také, že existuje cesta zpět. Je to cesta k sobě samému, cesta k pochopení vlastních potřeb a emocí. Regulace nervového systému je nástroj, který vám může pomoci znovu najít rovnováhu. A i když je tahle cesta dlouhá a náročná, je také plná naděje. Uzdravení je možné.

Pokud hledáte způsoby, jak znovu najít rovnováhu, připravila jsem pro vás eBook zdarma Laskavým tempem, který vám pomůže udělat první kroky k regulaci nervového systému. Je určený pro všechny, kteří chtějí jemně a vědomě naslouchat svému tělu a postupně obnovovat svou energii.

Pro ty z vás, kteří chtějí posunout své uzdravování na další úroveň, je tu eBook „Trénink mozku“, který může pomoci, i když právě netrpíte únavovým syndromem. Tento nástroj využívá sílu neuroplasticity a ukazuje, jak můžete trénovat svůj mozek a přepsat nefunkční vzorce chování.

Uzdravení je proces, který začíná uvnitř. Ať už jste na jakékoliv části své cesty, jsem tu, abych vás podpořila.

Hedvika Šneibergová
Jsem lékařka a maminka dvou dětí, kterou únavový syndrom srazil na kolena. Na své cestě uzdravení jsem objevila skutečnou radost ze života. Nyní pomáhám lidem s chronickou únavou najít tu jejich cestu k plnohodnotnému životu. Můj příběh si přečtete zde >>