Jak mě inspirovala kniha Cured od Dr. Jeffa Redigera

Nedávno jsem dočetla knihu, která mě hluboce zasáhla a inspirovala k tomu, abych se s vámi podělila o své dojmy. Kniha Cured od Dr. Jeffa Redigera se zabývá fascinujícím fenoménem spontánního uzdravení – tedy případy, kdy se lidé zotavili z vážných, často smrtelných onemocnění bez konvenční lékařské léčby, nebo dokonce navzdory nepříznivým prognózám.

Autorem je americký lékař Dr. Rediger, který působí jako psychiatr a klinický ředitel na McLean Hospital. Tato nemocnice je přidružená k Harvard Medical School, kde také vyučuje.

Téma spontánního uzdravení mě zaujalo z několika důvodů. Jako někdo, kdo si sám prošel únavovým syndromem, vím, jak bezmocné a frustrující může být bojovat s nemocí, která je často považována za „nevyléčitelnou“.

Mnozí z vás, moji čtenáři, možná nemáte identické obtíže, ale možná vás trápí jiné chronické stavy, jako jsou bolesti zad, cukrovka nebo autoimunitní onemocnění. Možná jste slyšeli, že se s těmito problémy „musíte naučit žít“. Ale co když existuje i jiná cesta?

Řadu let jsem pracovala jako internistka a později jako paliativní lékařka, kde jsem se setkávala s pacienty trpícími chronickými, často neléčitelnými onemocněními. V té době jsem věřila, že mým hlavním úkolem je popsat nemoc, citlivě sdělit její neléčitelnost a soustředit se na zmírňování příznaků. Ale poté, co jsem sama čelila vážné nemoci, jsem začala tento přístup vidět jinak. Zdá se mi, že medicína, kterou tolik respektuji, nás někdy nevědomky tímto přístupem zařazuje do tabulek a sebere nám naději na uzdravení.


Nejde o to kritizovat moderní medicínu, ale spíše poukázat na to, že existují oblasti, kde může být její dosah omezený. A právě zde, na tomto pomezí, se mohou odehrávat zázraky – spontánní uzdravení, která medicína často považuje za výjimečně šťastné náhody, namísto toho, aby je důkladně prozkoumala.

Čtyři klíčové pilíře uzdravení

Dr. Rediger ve své knize zkoumá, co spojuje případy spontánního uzdravení. Na základě výzkumů a rozhovorů s pacienty identifikoval čtyři hlavní faktory:

  1. Imunitní rovnováha: Tento pilíř se zaměřuje na udržování zdravého imunitního systému skrze vyváženou stravu, pravidelného pohybu, dostatečného spánku a eliminaci toxinů. Zdravá strava by měla být bohatá na komplexní potraviny, zeleninu, ovoce a minimalizovat průmyslově zpracované potraviny. (Zde doporučuji si přečíst články z mého blogu Jídlo jako klíč k životní energii nebo Tipy pro zlepšení kvality a efektivnosti vašeho spánku)
  2. Změna prostředí: Toto se týká vytvoření zdravého fyzického, sociálního a emocionálního prostředí, včetně podpůrných stavů. Patří sem nejen úprava životního prostoru, ale také vztahy, které člověk udržuje. Pozitivní a podporující sociální vazby a vyhýbání se toxickým vztahům jsou klíčové pro podporu uzdravení.
  3. Uzdravení mysli: Tento pilíř se zaměřuje na mentální emocionální zdraví. To zahrnuje práci na zvládání stresu, meditaci, praktikování mindfulness a vypořádání se s minulými traumaty. Pozitivní myšlení, odpouštění a nalezení smyslu života mohou významně přispět k celkovému uzdravení. (K tomuto tématu se hodí můj nejčtenější článek Vizualizace: Jak Nechat Sny Stát se Skutečností)
  4. Duchovní rovnováha: Kniha rovněž poukazuje na to, že mnoho lidí přehodnotilo své priority a změnilo svůj přístup k životu. U některých k tomu došlo prostřednictvím náboženství, spirituality nebo změny osobních hodnot. Tento posun často vedl k většímu důrazu na autenticitu, seberealizaci a žití v souladu s vlastními hodnotami, což mohlo přispět k jejich zotavení.

Nový pohled na uzdravování

Dr. Rediger ve své knize kombinuje osobní příběhy pacientů s vědeckým výzkumem a přináší teorie o tom, jak mohou být změny na buněčné úrovni spojeny se spontánními uzdraveními. Zároveň navrhuje, aby se moderní medicína více zaměřila na celostní přístup k léčení, který bere v úvahu nejen fyzické, ale i psychologické a emocionální aspekty zdraví.

Kniha Cured nás vybízí k novému pohledu na uzdravování. Ukazuje, že zdraví a nemoc nejsou jen fyzické stavy, ale komplexní procesy, které zahrnují tělo, mysl i duši. Dr. Rediger touto knihou usiluje o změnu v přístupu k léčení, která by mohla přinést lepší výsledky pro mnoho pacientů čelících vážným zdravotním výzvám.

Máme větší schopnost se uzdravit, než nám kdy bylo řečeno. Skutečné zdraví není jen o nepřítomnosti nemoci, jde o probuzení plného potenciálu našich těl a mysli.“ Dr. Jeffrey Rediger

Pokud vás toto téma zaujalo, vřele doporučuji knihu Cured k přečtení. Může vám poskytnout nejen inspiraci, ale také praktické rady, jak přistupovat ke svému zdraví novým způsobem – způsobem, který integruje tělo, mysl a duši do jednoho celku.

Pokud Vás téma uzdravování zaujalo, sledujte články na mém blogu nebo či můžete stáhnout eBook zdarma Laskavým tempem.

Hedvika Šneibergová
Jsem lékařka a maminka dvou dětí, kterou únavový syndrom srazil na kolena. Na své cestě uzdravení jsem objevila skutečnou radost ze života. Nyní pomáhám lidem s chronickou únavou najít tu jejich cestu k plnohodnotnému životu. Můj příběh si přečtete zde >>