Co je projekt Cestou Uzdravení?

Pokud jste se dostali na tento článek, pravděpodobně vás zajímá, o čem je projekt Cestou uzdravení. Jedná se o mojí iniciativu, která vznikla jako odpověď na můj vlastní zápas s únavovým syndromem, který jsem prožívala po několik měsíců. Během této obtížné doby jsem si uvědomila, že v češtině existuje jen velmi omezené množství informací, které by detailněji vysvětlovaly toto onemocnění nebo nabízely možnosti, jak mu čelit.

Je patrné, že nedostatek informací je z velké části způsoben tím, že mnozí, včetně odborníků, zpochybňují existenci tohoto syndromu. Často je zaměňován za jiná onemocnění, jako je syndrom vyhoření, deprese nebo dokonce hypochondrie. I já sama jsem se s tímto přístupem setkala v ordinaci svých kolegů lékařů. Někteří mi s dobrým úmyslem doporučovali odpočinek a léky na symptomy. Jiní si mysleli, že po nasazení antidepresiv budu v pořádku (ale ani to nevyřešilo podstatu problému). A někteří mi prostě nevěřili. Vzhledem k tomu, že ani já jako lékařka jsem neměla žádnou předchozí zkušenost s únavovým syndromem, nemám jim za zlé, že nevěděli, jak s takovým pacientem naložit.

Kdo zažil únavový syndrom, dobře ví, že jeho příznaky jsou velmi reálné a brání vám v každodenním fungování. Nicméně oficiální informace o tomto syndromu často naznačují, že jeho příčiny nejsou zcela jasné a že neexistuje žádná specifická léčba, pouze symptomatická terapie pomocí léků. Změny životního stylu, regulace tempa, relaxační a psychoterapeutické přístupy jsou obecně doporučovány, ale bližší informace jsou stále nedostupné. Projekt Cestou uzdravení má za cíl odstranit stigmatizaci tohoto onemocněnízvýšit povědomí o něm.

Únavový syndrom je skutečné onemocnění nebo stav těla a mysli, kdy jsou vyčerpány všechny rezervy. Příčiny nejsou zcela jasné, ale mnoho studií naznačuje, že dochází ke změnám ve struktuře mozku, funkci autonomního nervového systému a poruchám imunitního, endokrinního a buněčného metabolismu. Vycházejíc z těchto poznatků chystám eBook s názvem Trénink mozku.

Z osobních zkušeností lidí s únavovým syndromem vyplývá, že chronický stres u predisponovaných jedinců hraje klíčovou roli a že vznik syndromu může být důsledkem nevýhodné kombinace různých faktorů (tzn. perfect strom), které zapříčiní jeho rozvoj. Právě na začátku onemocnění často stojí nějaký druh infekce nebo očkování. Vlivem této nepříznivé situace dochází k zablokování naší stresové reakce v těle (tzn. fight or flight mode). Proto je důležité nalézt cestu k obnovení správného fungování těla a převedení mysli zpět do klidového stavu.

Cesta ven z únavového syndromu není snadná, ale určitě stojí za to! Metody, které jsem během svého samostudia sesbírala a které budu sdílet na tomto webu, se zakládají na jednoduchých principech, ale vyžadují trvalou práci a angažovanost. Začíná to péčí o Tělo, které nám sděluje, že není v pořádku prostřednictvím různých symptomů. Tato péče je založena na principech biohackingu, který aktivně ovlivňuje biologické funkce jedince s cílem zlepšit zdraví a kvalitu života. Zahrnuje změny životního stylu, jako je metoda Laskavého pacingu, úpráva spánku, změna stravování a terapie chladem a světlem.

Dále je důležité pracovat s Myslí, která často v režimu boje či útěku (tzn. fight or flight mode) pracuje proti nám. Pomocí principů neuroplasticity je možné dosáhnout změn, které umožní návrat myšlení a nervového systému do klidového stavu. To zahrnuje různé vizualizační techniky, relaxační cvičení, afirmace a další. Více se dozvíte v eBooku Trénink mozku!

Nakonec je nutné se vypořádat i s Emocemi, které jsou často klíčovým faktorem v únavovém syndromu. Mnoho lidí, kteří trpí tímto onemocněním, má charakterové rysy, jako jsou perfekcionismus, snaha uspokojovat ostatní nebo přehnaně výkonnostní nastavení. A vlivem těchto osobnostních rysů utvářených v dětství dochází ke kompenzačním mechanismům, kdy jedinec potlačuje své emoce a omezuje své hranice, aby zvládal běžné životní situace. Jak s tím lze pracovat, Vám odhalím v části věnované emoční regulaci.

Na závěr je důležité spojit všechny tyto principy (Tělo, Mysl a Emoce) do jednoho celku a najít způsob, jak s nimi pracovat každý den, abychom se mohli vrátit k plnohodnotnému životu. Ten nový život se pravděpodobně bude výrazně lišit od toho, který jste žili dříve, ale věřte mi, že to bude změna k lepšímu. Držím vám všem palce na této cestě. Rozumím, jak náročné to může být, a jestliže budete potřebovat radu nebo podporu, jsem tu pro vás.

Hedvika Šneibergová
Jsem lékařka a maminka dvou dětí, kterou únavový syndrom srazil na kolena. Na své cestě uzdravení jsem objevila skutečnou radost ze života. Nyní pomáhám lidem s chronickou únavou najít tu jejich cestu k plnohodnotnému životu. Můj příběh si přečtete zde >>